سدیم هیدروکسید:
سدیم هیدروکسید( Sodium hydroxide) یا سود سوزآور ترکیب معدنی با فرمول شیمیایی NaOH است. این ماده یک ترکیب یونی جامد سفیدرنگ است که از کاتیون سدیم (+Na) و آنیون هیدروکسید (–OH) تشکیل شدهاست. این ترکیب، در تماس با پوست میتواند سوختگی شیمیایی شدید ایجاد کند. سدیم هیدروکسید به شدت در آب انحلال پذیر بوده و به راحتی رطوبت و کربن دی اکسید موجود در هوا را جذب میکند.در مقابل گرما ممکن است منفجر شود و در صورت گرم کردن ناپایدار می شود. این ماده فوق العاده واکنش پذیر در برابر دی اکسید هوا به سرعت جذب شده و با آن ترکیب می شود. سدیم هیدروکسید جامد بیشتر به صورت پرک (فلکس)، دانهای و بلوکهای قالبی برای فروش عرضه میشود.یشترین مقدار هیدروکسید سدیم تولیدی، از طریق فرایندالکترولیز محلولهای سدیم کلرید در یکی از انواع ظروف الکترولیتی بدست میآید. ک فرایند قدیمیتر برای تولید سود سوزآور، عبارت از فرایند سودا – آهک میباشد که در آن سودا اَش یا کلسیم هیدروکسید، در واکنش با سدیم کربنلت به کاستیک سودا تبدیل میشود.
Ca(OH)۲ + Na۲CO۳ → CaCO۳ + ۲ NaOH
کاربرد ها:
زمینههای مختلف کاربرد سدیم هیدروکسید از جمله در تولید مواد شیمیایی، ابریشم مصنوعی، خمیر کاغذ وکاغذ ، در تولید رنگ المینیوم مواد پتروشیمی و پارچه و صابون است. همچنین در آزمایشگاهها برای تعیین غلظت اسیدهای مجهول در تیتراسیون اسید- باز از محلول قلیایی سدیم هیدروکسید استاندارد استفاده میشود. در صنایع غذایی از این ماده جهت تلخی زدایی از زیتون استفاده میشود. سود سوزآور در دو نوع مایع و جامد در کارخانهها تولید میشود. کاربردهای سود کاستیک پرک در صنعت بسیار وسیع است، صنایع مختلف با رویکردهای مختلف از این ماده استفاده میکنند. برخی از این صنایع عبارتند از:
تولید کارتن و کاغذ:بیشترین استفاده در صنعت کاغذ سازی است. استفاده از آن در فرایندهای خمیرسازی و سفید کردن آن، تصفیه آب و جوهر بری از کاغذهای بازیافتی است.
صنایع چرم و نساجی
صنایع نفت و گاز وپتروشیمی
خنثیسازی اسید و باتری سازی
چربی گیرها و سایر صنایع وابسته
صنایع غذائی، صنایع شیر، کنسرو سازی
نوشابه سازی، کارخانه قند و شکر، کارخانه روغن
صنایع دارو سازی، الکلسازی و آرایشی و بهداشتی
صنایع فلزی و تولید شیشه روی، آلومینیوم، گالوانیزه و آبکاری
سود پرک کاربرد فراوانی در صنعت نفت و گاز دارد